Najnowsze

  • 24 kwietnia 2025
  • 25 kwietnia 2025
  • wyświetleń: 14082

Śniadanie na mieście? Pszczynianie pokochali croque madame. Mamy przepis!

Artykuł sponsorowany:

24 kwietnia obchodziliśmy Europejski Dzień Śniadania. Sprawdziliśmy, jakie śniadania najchętniej zamawiają na mieście mieszkańcy Pszczyny. Okazuje się, że nasze podniebienia skradł francuski croque madame. Szef kuchni Tickets Bistro&Wine w Wodnej Wieży zdradził nam przepis na domową wersję tego francuskiego śniadania. A jeżeli chcecie spróbować go na mieście, to na Facebooku Tickets trwa obecnie konkurs, w którym do wygrania są "bilety" na bezpłatne śniadania w bistro.

Wodna Wieża


Polacy pokochali jedzenie śniadań poza domem. Nie chodzi tylko o sam posiłek. To sposób na dobre rozpoczęcia dnia i spędzenie czasu z przyjaciółmi. "Śniadaniownie" jak grzyby po deszczu wyrastają już nie tylko w Warszawie, Wrocławiu czy Krakowie. Trend ten zawitał również do Pszczyny. Zdaniem Wojtka Kuci - szefa kuchni w Tickets Bistro&Wine w Wodnej Wieży - o poranku mamy podniebienia francuskie.

- Aż 7 na 10 zamawianych u nas śniadań stanowią pozycje z kraju nad Sekwaną. A już absolutnym hitem jest Croque Madame, czyli wypiekany na miejscu milkbread z serem gruyere, szynką cotto, pianką z sosu beszamelowego i ułożonym na wierzchu jajkiem sadzonym - mówi Wojtek Kucia.

Jakie śniadania jedzą Europejczycy?



W Niemczech śniadanie musi być obfite i różnorodne. Podstawę stanowi świeże pieczywo, do tego najlepiej nie jedna, a kilka rodzajów kiełbas czy wędlin oraz duży wybór serów. Z kolei zdaniem Włochów pierwszy posiłek dnia powinien być lekki, najlepiej na słodko i obowiązkowo z cappuccino lub inną kawą z mlekiem. Francuzi również preferują słodkie śniadania. Może to być croissant lub pain au chocolat, czyli miękki, maślany rogalik podawany na ciepło. Natomiast duńczycy już od rana cenią sobie prostotę i element hygge. Podstawą jest pieczywo, najlepiej żytnie i jajko na miękko. Jajka, tym razem w wersji sadzonej, to również nieodłączny element brytyjskiego śniadania. Do tego oczywiście chrupiący bekon, duszona fasolka w sosie pomidorowym, smażona kromka chleba i herbata podana w dużej filiżance.

Wodna Wieża


Konkurs do wygrania śniadania w Tickets Bistro&Wine
Od 24 kwietnia do 7 maja na Facebooku Tickets Bistro&Wine trwa konkurs. Do wygrania:
  • 1 x "bilet" na 6 śniadań w Tickets Bistro&Wine
  • 5 x "bilet" na 1 śniadanie w Tickets Bistro&Wine


Jakie przyrządzić croque madame w domu? Mamy przepis od Wojtka Kuci!



Składniki:
  • 2 kromki chleba tostowego lub chałki
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 4 plastry szynki cotto (lub innej ulubionej szynki)
  • 50 g sera gruyere
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku


Składniki na beszamel:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • - szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz


Wodna Wieża


Przygotowanie sosu beszamel:
Roztop masło na średnim ogniu. Dadaj mąkę i mieszaj energicznie, aż powstanie gładka pasta. Gotuj przez minutę, aby pozbyć się smaku surowej mąki. Powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mleka, jeśli będzie za gęsty. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

Przygotowanie croque madame
Jedno jajko i 50 ml mleka łączymy ze sobą i namaczamy nim kromki chleba. Namoczone pieczywo smażymy na rozgrzanej patelni przez około 2 min. z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Na talerz kładziemy jedną kromkę, następnie smarujemy musztardą Dijon. Dokładamy szynkę, sporą ilość beszamelu, tarty ser gruyere i przykrywamy kolejną kromką pieczywa. Na samą górę układamy jajko sadzone i świeży szczypiorek.