24 kwietnia restauracja Hotelu Styl 70 z Piasku k. Pszczyny dołączyła do grona najlepszych restauracji serwujących tradycyjną kuchnię śląską i w trakcie konferencji prasowej Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki" otrzymała certyfikat uczestnictwa w programie.
W menu restauracji znajdują się trzy certyfikowane dania kuchni śląskiej:
- świeży boczek sous vide z sosem piwno-chrzanowym na powidłach z suszonych śliwek,
- krem z bani z zacierką z prażonymi płatkami migdałów,
- udko kaczki confit na kapuście czerwonej z jabłkiem podane z czeskimi knedlikami pod sosem śliwkowym.
Restauracja Hotelu Styl 70 wyróżnia się niekonwencjonalnym spojrzeniem na tradycyjną kuchnię śląską. Dania, które znalazły się na "Śląskim Smaku" są autorską modyfikacją tradycyjnych receptur. Między innymi jest tu wykorzystana nowoczesna metoda sous vide, dzięki której w daniu zostają zatrzymane wszystkie wartości odżywcze.
Styl 70 na Śląskim Szlaku Kulinarnym!
Oprócz dań, które otrzymały certyfikat w menu restauracji znajduje się także szereg innych dań regionalnej kuchni śląskiej, m.in. harynki cebulowe pod pianką jabłkową na chlebie owsianym własnego wypieku z czarnuszką, żurek śląski na kiełbasie z ziemniakami i jajkiem, tradycyjna rolada śląska z kapustą czerwoną z jabłkiem i białymi kluskami czy owoce karmelizowane w miodzie na ziście kakaowej.
Szlak Kulinarny "Śląskie Smaki" powstał w 2012 roku z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w celu ochrony i promowania dziedzictwa kulinarnego województwa śląskiego. Obecnie na szlaku mieści się 35 restauracji, z czego 14 certyfikowano w tym roku. W ramach szlaku turyści mogą skosztować kuchni śląskiej z kilku stołów regionalnych: śląskiego, jurajskiego i beskidzkiego.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.