Sport

  • 26 października 2016
  • wyświetleń: 1994

Warsztaty kulinarne z Piotrem Polakiem w PZS 2 - zdjęcia

Po raz kolejny zainteresowani uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz uczestniczyli w warsztatach kulinarnych prowadzonych w szkolnej pracowni gastronomicznej.

Warsztaty kulinarne z Piotrem Polakiem w PZS 2 - 18.10.2016 · fot. PZS nr 2


Zajęcia odbyły się w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery. To już druga edycja warsztatów z panem Piotrem Polakiem - szefem kuchni z ponad 20-letnim doświadczeniem, laureatem wielu nagród, półfinalistą Kulinarnego Pucharu Polski 2016. Tematem przewodnim warsztatów była "Kuchnia polska z tradycją w tle".

Każdy z uczniów samodzielnie, ale pod czujnym okiem szefa kuchni i jego asystenta, wykonał zaplanowane potrawy, uważnie słuchając cennych uwag i praktycznych wskazówek. Efektem ich pracy były następujące potrawy:
  • tradycyjny zakwas buraczany na barszcz czerwony,
  • pierś z kaczki "na różowo" z karmelizowanymi jabłkami,
  • kaszotto, czyli kasza pęczak z porem i pieczarkami w sosie śmietanowym,
  • pszenny chleb ze słonecznikiem.


Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją potraw i grupowym pamiątkowym zdjęciem. Takie wspólne gotowanie pozwala na poszerzenie umiejętności zawodowych uczniów, a równocześnie rozwija zainteresowanie sztuką kulinarną.

Agnieszka Paszek

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "PZS nr 2" podaj

Reklama

PZS nr 2

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "PZS nr 2" podaj

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.