
Sport
- 26 października 2016
- wyświetleń: 1994
Warsztaty kulinarne z Piotrem Polakiem w PZS 2 - zdjęcia
Po raz kolejny zainteresowani uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz uczestniczyli w warsztatach kulinarnych prowadzonych w szkolnej pracowni gastronomicznej.
Zajęcia odbyły się w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery. To już druga edycja warsztatów z panem Piotrem Polakiem - szefem kuchni z ponad 20-letnim doświadczeniem, laureatem wielu nagród, półfinalistą Kulinarnego Pucharu Polski 2016. Tematem przewodnim warsztatów była "Kuchnia polska z tradycją w tle".
Każdy z uczniów samodzielnie, ale pod czujnym okiem szefa kuchni i jego asystenta, wykonał zaplanowane potrawy, uważnie słuchając cennych uwag i praktycznych wskazówek. Efektem ich pracy były następujące potrawy:
- tradycyjny zakwas buraczany na barszcz czerwony,
- pierś z kaczki "na różowo" z karmelizowanymi jabłkami,
- kaszotto, czyli kasza pęczak z porem i pieczarkami w sosie śmietanowym,
- pszenny chleb ze słonecznikiem.
Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją potraw i grupowym pamiątkowym zdjęciem. Takie wspólne gotowanie pozwala na poszerzenie umiejętności zawodowych uczniów, a równocześnie rozwija zainteresowanie sztuką kulinarną.
PZS nr 2
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "PZS nr 2" podaj

Gorący temat[ZDJĘCIA] Maturzyści z Chrobrego, Samochodówki i Rolniczoka zakończyli naukę w szkołach

Za namiWojewódzki konkurs geodezyjny w Rolniczoku

Gorący tematDni otwarte szkół średnich w Pszczynie

[ZDJĘCIA] Kuchnia pszczyńskich gospodyń zachowana w książce

[WIDEO, FOTO] Turniej Wyciskania Sztangi Leżąc: prawie 50 uczniów dało popis swoich sił

[FOTO] Młodzież zna zasady funkcjonowania polskiego parlamentu. Konkurs w Chrobrym
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.