Wiadomości

  • 17 kwietnia 2025
  • wyświetleń: 710

Gotuj z gospodyniami z ziemi pszczyńskiej: baranek i zając z ciasta w lukrze według przepisu KGW Kobiór

Święta tuż tuż! Publikujemy przepis na tradycyjnego baranka i zająca z ciasta w lukrze według receptury KGW Kobiór pochodzący z książki "Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej.

Gotuj z gospodyniami z ziemi pszczyńskiej: baranek i zając z ciasta w lukrze według przepisu KGW Kobiór


Składniki na ciasto:

  • 30 dag masła
  • 40 dag cukru
  • 70 dag mąki ziemniaczanej
  • 8 jaj
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 16 łyżek mleka


Lukier:

  • 12 białek
  • 1,2 kg cukru pudru
  • sok z 2 cytryn


Sposób przygotowania: masło utrzeć z cukrem dodając po 1 żółtku. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i wlać mleko. Ubić białka na pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.

Ciasto włożyć do formy w kształcie baranka i zająca wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec przez ok. 1 godzinę w temperaturze ok. 180°C. Po upieczeniu i ostudzeniu ozdobić
lukrem.


Wykonanie lukru: Białka utrzeć z cukrem do gęstości, dodać sok z cytryny i wymieszać. Do lukru na zajączki dodać kakao.


Przepis pochodzi z książki "Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej" wydanej przez Powiat Pszczyński.

ar / pless.pl

źródło: Powiat Pszczyński

Reklama

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.