
Wiadomości
- 17 kwietnia 2025
- wyświetleń: 710
Gotuj z gospodyniami z ziemi pszczyńskiej: baranek i zając z ciasta w lukrze według przepisu KGW Kobiór
Święta tuż tuż! Publikujemy przepis na tradycyjnego baranka i zająca z ciasta w lukrze według receptury KGW Kobiór pochodzący z książki "Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej.

Składniki na ciasto:
Lukier:
- 30 dag masła
- 40 dag cukru
- 70 dag mąki ziemniaczanej
- 8 jaj
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 16 łyżek mleka
Lukier:
- 12 białek
- 1,2 kg cukru pudru
- sok z 2 cytryn
Sposób przygotowania: masło utrzeć z cukrem dodając po 1 żółtku. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i wlać mleko. Ubić białka na pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Ciasto włożyć do formy w kształcie baranka i zająca wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec przez ok. 1 godzinę w temperaturze ok. 180°C. Po upieczeniu i ostudzeniu ozdobić
lukrem.
Ciasto włożyć do formy w kształcie baranka i zająca wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec przez ok. 1 godzinę w temperaturze ok. 180°C. Po upieczeniu i ostudzeniu ozdobić
lukrem.
Wykonanie lukru: Białka utrzeć z cukrem do gęstości, dodać sok z cytryny i wymieszać. Do lukru na zajączki dodać kakao.
Przepis pochodzi z książki "Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej" wydanej przez Powiat Pszczyński.
Zobacz także

Wielkanocne spotkanie samorządowców w Pszczynie
.jpg)
List czytelnika"Bezczelne zachowanie młodych ludzi w lany poniedziałek"

Gorący temat[Historyczne ciekawostki] Wielkanocne podróże rodziny książęcej

[Historyczne ciekawostki] Stare wielkanocne pocztówki

Świąteczne życzenia dla czytelników portalu pless.pl!

Płynęli po wzrok dla Gai. Charytatywne zawody sportowe dla dziewczynki z Łąki
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.