Zdrowie

  • 30 listopada 2022
  • wyświetleń: 2496

Czy witamina D to witamina D3?

Materiał partnera:

Witamina D to grupa rozpuszczalnych w tłuszczach witamin, które wpływają korzystnie na organizm człowieka. Pamiętać należy jednak, że w grupie tej wyróżnić można witaminę D1 (kalcyferol), witaminę D2 (ergokalcyferol) oraz witaminę D3 (cholekalcyferol). Za prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka odpowiada w szczególności witamina D3, która wpływa korzystnie m.in. na układ kostny człowieka, a także na zęby, poza tym wspomaga prawidłowe działanie układu mięśniowego oraz nerwowego.

Witamina D to związek, który jest potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Niedobór witaminy D może stać się przyczyną wielu poważnych dolegliwości, do których zalicza się między innymi krzywicę czy też osteoporozę. Do najczęstszych objawów niedoboru witaminy D w organizmie zalicza się zmęczenie, większą podatność na infekcje, wypadanie włosów i pogorszenie kondycji skóry, częste bóle mięśni, pleców i kości, a nawet depresję. Witamina D w niedoborze może przyczynić się również do znacznie wolniejszego gojenia się ran, poza tym wiązać się może z osłabieniem odporności.

Witamina D i jej funkcje



Witamina D zaliczana jest do związków, które magazynowane są w wątrobie oraz tkance tłuszczowej. Bardzo dobrze wchłaniana jest zatem, jeśli przyjmuje się ją razem z tłuszczem. Związek ten bierze udział w procesach wchłaniania fosforu i wapnia, co ma bardzo duże znacznie w przypadku utrzymania zdrowych i mocnych kości. Wpływa też korzystnie na układ mięśniowy człowieka, poza tym wspomaga pracę układu immunologicznego, wspierając limfocyty T w walce z infekcjami, a także zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy.

Wit. D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu w każdym wieku. Ma korzystny wpływ na sen, poza tym reguluje neurony oraz uczestniczy w procesach związanych z przemianą materii. Witamina D przyczynia się też do zwiększenia ilość plemników, poza tym może zapobiegać nadciśnieniu, alergii, anemii oraz schorzeniom układu sercowo-naczyniowego. Niewielkie ilości witaminy D znaleźć można w tłustych rybach - węgorzu, makreli, pstrągu i śledziu, a także w produktach mlecznych i jajach. W suplementach diety witamina D może występować w postaci witaminy D2 oraz witaminy D3, poza tym często spotykane są preparaty zawierające obie formy.

Najważniejsze funkcje witaminy D3 w organizmie



Witamina D3 wytwarzana jest głównie pod wpływem promieni słonecznych w okresie od kwietnia do września. Suplementacja witaminy D3 zalecana jest z kolei w okresie jesienno-zimowym, kiedy promieniowanie jest już znacznie mniejsze. Cholekalcyferol powinien być podawany wszystkim noworodkom i niemowlętom, a oprócz tego zaleca się suplementację witaminy D3 małym dzieciom. Młodzież i osoby dorosłe również w okresie jesienno-zimowym powinny sięgać po suplementy diety, a już szczególnie w przypadku wystąpienia objawów świadczących o niedoborze tej witaminy. Zalicza się do nich np. pogorszony stan skóry, zmęczenie, próchnicę, zaburzenia wzroku i snu, wypadanie włosów oraz spadek odporności.

Wit. D3 polecana jest w profilaktyce nadciśnienia tętniczego. Odpowiada też za utrzymanie odpowiedniego poziomu białka wchodzącego w skład cholesterolu HDL. Działa poza tym stymulująco na wydzielanie insuliny, a dodatkowo zwiększa produkcję cytokin przeciwalergicznych i przeciwzapalnych. Prawidłowy poziom witaminy D3 eliminuje uczucie ciągłego zmęczenia i osłabienia, a przy tym zmniejsza ryzyko rozwoju depresji.